РФЗО и Министарство здравља настављају добру праксу ангажовања иностраних стручњака

Добра пракса довођења иностраних медицинских стручњака за обављање интервенција које ће бити обављене у нашој земље, а о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, наставља се и у 2018.години. Тако је већ за јануар одобрено ангажовање стручњака из САД-а и Велике Британије који ће оперисати наше најмлађе пацијенте.

Реч је о доласку кардиохирурга prof. dr Christopher Baird-а из Boston Children Hospital, САД, који ће у периоду 17.01.-20.01.2018.године обавити комплексне кардиохируршке интервенције код 4 пацијента у Институту за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“ у Београду.

Такође, у периоду 21.01.-24.01.2018.године, кардиохирург проф. др Martin Kostolny-a iz Great Ormond Street Hospital, Лондон, Енглеска, обавиће комплексне кардиохируршке интервенције код 3 пацијента у Универзитетској дечјој клиници у Београду.

Подсећамо da je u 2017. години, РФЗО је одобрио и финансирао ангажовање шест иностраних стручњака из Енглеске, Немачке и Италије (операције комлексних урођених срчаних мана) у Универзитетској дечјој клиници и ИКВБ „Дедиње“, као и неурохирурга из Италије и Хрватске ради извођења неурохируршких операција у КЦС. На овај начин је успешно оперисано 7 педијатријских и 22 адултна пацијената на терет средстава Републичког фонда за здравствено осигурање.

Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање na овај начин настављају довођење иностраних стручњака и на тај начин омогућавају стицање нових знања домаћих стручњака, осигураном лицу омогућава лечење у својој земљи и постиже уштеда финансијских средстава, која могу бити употребљена за лечење других пацијената.