РФЗО ЗНАЧАЈНО УНАПРЕДИО ДОСТУПНОСТ ИНОВАТИВНИХ ЛЕКОВА

Републички фонд за здравствено осигурање последњих неколико година значајно је унапредио доступност иновативних лекова вишеструким повећањем буџета за ову врсту терапија и стављањем нових иновативних лекова на листу лекова. Тиме је великом броју пацијената омогућено квалитетније лечење.

За последњих шест година, од 2017. до данас, на листу лекова стављено је 80 иновативних лекова за различита обољења (онколошка и хематолошка обољења, мултиплу склерозу, псоријазу, хепатитис Ц, срчану инсуфицијенцију, дијабетес), од чега само прошле године њих 26.  Поређења ради, за осам година у периоду од 2007. до 2015. године, на листу лекова стављен је свега 21 иновативни лек.  До 2007. године нема транспарентних података, јер је прва листа донета августа 2004. године.

izv

За стављање нових иновативних лекова на листу лекова од 2017. до 2019. године обезбеђено је око 1,4 милијарди динара, док је за стављање нових иновативних лекова у 2020. години опредељено око 2,8 милијарди динара, а за 26 нових иновативних лекова у 2022. години опредељено је рекордних око 5,8 милијарди динара.

izv

Напомињемо да стављање иновативних лекова на листу лекова није једнократно улагање, већ се средства за терапије обезбеђују сваке године.

Само у 2022. години за иновативне лекове за пацијенте који већ примају иновативну терапију издвојене су око 23 милијарде динара, а до 2017. године у просеку се издвајало око 6 милијарди динара годишње. У 2023. години вредност иновативних лекова износиће око 30 милијарди динара, што је за 7 милијарди више него прошле године, а чак пет пута више него што се издвајало пре 6-7 година.

izv

Листа иновативних лекова проширивана је континуирано од 2018. године, чак и за време пандемије ковида, а до краја 2023. године ће бити и нова листа лекова која је тренутно у припреми.
 
Осим тога, ове године омогућена је оф лејбл примена лекова чиме је дозвољено да се о трошку РФЗО једним леком лече и болести за које он није регистрован а у пракси се показао као ефикасан и безбедан за индикације за које није регистрован, што је повећало број терапијских опција за различите болести и за шта је утрошено додатних пет милијарди динара.

РФЗО континуирано улаже сва додатна средства у иновативне лекове и методе.

 

 

 

Обавештење о објави јавног позива за закључење уговора за 2023. годину за БМПО

Обављен је јавни позив за закључење уговора за 2023. годину са даваоцима здравствених услуга за БМПО које нису у плану мреже.

Детаљи у оквиру банера ''Даваоци здравствених услуга'' ЛИНК

Обавештење о снабдевању леком „Utrogestan“

Снабдевање леком „Utrogestan“, који се користи у лечењу поремећаја узрокованих недостатком хормона прогестерона, је редовно и према подацима о залихама лекова у апотекама од ове седмице, овај лек доступан је у апотекама.

Најчешће коришћеног „Utrogestan“ од 200 милиграма, чија је укупна месечна потрошња око 40.000 кутија, у апотекама има у количинама довољним за више од 15 дана, док и поједине велепродаје располажу одређеним количинама. До краја месеца биће увезено још 120.000 кутија, што одговара тромесечној потрошњи, од чега ће већ 15. септембра бити увезено 85.000 кутија. Напомињемо да је само у августу апотекама испоручено више од 70.000 кутија лека што је готово двомесечна потрошња лека.

Када је реч о „Utrogestanu“ од 100 милиграма, чија је просечна месечна потрошња око 5.000 кутија, у апотекама је расположив у количинама већим од просечне месечне потрошње, а увоз се обавља редовно и без прекида.

Осим наведених количина „Utrogestana“, према најавама носиоца дозволе за овај лек, до краја године биће испоручено још око 240.000 кутија у јачини од 200 мг и око 28.000 кутија у јачини од 100 мг.

Републички фонд за здравствено осигурање 

          

Почетак обавезног скрининга на спиналну мишићну атрофију

За сву новорођену децу у свим породилиштима у Србији, од 14. септембра о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање почиње обавезан скрининг на ретку болест спиналну мишићну атрофију.

Циљ увођења овог скрининга одмах по рођењу јесте рана дијагностика још у пре-симптомској фази болести која је од суштинског значаја за исход лечења спиналне мишићне атрофије, а тестирањем по рођењу неће се више губити време на постављање дијагнозе.   

Узимање узорака ће се вршити у свим породилиштима у Србији, док ће се анализа узорака радити на Биолошком факултету Универзитета у Београду, чији запослени у Центру за хуману молекуларну генетику, имају вишедеценијско искуство у молекуларно-генетичкој дијагностици ретких болести, пре свега неуромишићних и неуродегенеративних, и адекватно образоване људске капацитете за обављање овог скрининга.

Подсећамо да тестирање на СМА није једини скрининг који се ради код тек рођених беба о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање. Обавезни скрининг ради се још и за три болести фенилкетонурију, хипотиреозу и од 2021. године за цистичну фиброзу.

Објављена је Табела учинка за 2. квартал 2023. године, за здравствене установе које се финансирају по систему ДСГ

Објављена је  Табела учинка за 2. квартал 2023. године, за здравствене установе које се финансирају по систему ДСГ на основу којих је обрачуната припадајућа накнада из збира варијабилних наканада здравствених установа из Прилога 2 Правилника о уговарању здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања са даваоцима здравствених услуга за 2023. годину.
Табелу можете преузети на ДСГ порталу на  https://site.zus.rfzo.rs/dsg/