РФЗО омогућио дијагностику за ретке болести у иностранству

У жељи да помогне пацијентима, Републички фонд за здравствено осигурање је по трећи пут у току протеклих 12 месеци, проширио Правилник о упућивању пацијената на лечење у иностранство. Нова измена урађена је у интересу пацијената којима је неопходна дијагностика за ректе генетске болести а која се не може урадити у Републици Србији.
У складу са предлогом медицинске експертске групе (која је основана на захтев директора РФЗО-а, Момчила Бабића) у иностранство ће бити слат биолошки материјал пацијената на потребне анализе ради дијагностике ретке генетске болести (што је уобичајена процедура у свету). У изузетним ситуацијама биће упућиван и сам пацијент на дијагностику у иностранство а на основу мишљења и одобрења Републичке стручне комисије за ретке болести Министарства здравља. Према оцени експертске групе, годишње се може очекивати око 500 захтева за обављење дијагностике за ретке генетске болести у иностранству.

Најсавременије лечење и за оболеле од рака
Још једна важна допуна овог Правилника омогућиће да се на лечење у иностранство могу упутити и пацијенти са малигним болестима урогениталног система које захтевају истовремено комбиновање неколико видова лечења (две или више метода) односно истовремену примену оперативног лечења, радиотерапије и хемиотерапије за случајеве када то у Србији није могуће успешно урадити.
И пацијенти са дубоким туморима мозга и васкуларним малформацијама мозга и кичмене мождине, те неуралгијом петог и деветог можданог живца, од сада ће добити и могућност најсавременијег лечења True Beam процедуром, која омогућава да им се сачува вид.

06.10.2014