"Здравство мора да буде приоритет свих народа"

Републички фонд за здравствено осигурање посетио је угледни амерички стручњак из области јавног здравља и социјалне медицине, проф др Томас Рикетс са Универзитета у Северној Каролини., ангажован и у Савезној влади САД-а по питању здравствених реформи.

Угледног госта лично је примио директор РФЗО-а проф др Момчило Бабић, а потом су и представници руководства РФЗО-а упознали професора Рикетса са резултатима рада оствареним током протеклих 18 месеци као и са основним циљевима Стратегије развоја здравственог осигурања до 2020. године.


ПОХВАЛЕ ЗА ПОСТИГНУТЕ РЕЗУЛТАТЕ

Посебну пажњу угледног госта привукле су информације о успешно спроведеној Централизованој јавној набавци лекова и медицинских средстава, за потребе здравствених установа у Србији, а у складу са Уредбом Владе Србије. У највећем централизованом поступку јавне набавке лекова са Б листе, Републички фонд је закључио оквирне споразуме са 15 добављача и произвођача лекова, који су понудили цене лекова за 27% ниже од одобрених – па су за исте количине и врсте лекова, постигнуте уштеде у износу од 2,9 милијарди динара (25 милиона евра) док укупне уштеде на тендерима прелазе 30 милиона евра. Професор Рикетс је похвалио и транспарентан начин организовања тендера, јер је познато да је директор РФЗО-а проф др Момчило Бабић,увео правило да се

Сви тендерски поступци снимају видео и аудио путем, тако да о свему постоји видео документација која је у сваком тренутку доступна јавности.

Професор др Томас Рикетс, похвалио је активан рад руководства РФЗО-а на комплексној реконструкцији здравственог система и здравственог осигурања, а посебно напоре да се у току наредних 12 месеци уведу:

- електронски рецепт,
- електронски упут,
- електронски здравствени картон
- електронско заказивање прегледа

као пресудан допринос унапређењу ефикасности здравствене услуге.

Професор Рикетс истакао је и значај рада Заштитника права осигураника,

чији је примарни задатак да пацијенту помогну да оствари своја права на здравствену заштиту и права из здравственог осигурања. Присутност Заштитника у здравственим установама Проф. Рикетс је оценио је као неопходну и упоредио са корисном улогом коју имају Навигатори здравствене заштите у САД-у, који помажу пацијентима да се лакше крећу кроз систем здравствене заштите. Он је истакао да је улога оваквих саветника веома корисна, пре свега за пацијенте да би боље научили и разумели своја права, али и за лекаре да би боље схватили све своје одговорности и обавезе према пацијенту.

Велико занимање угледни гост је показао и за Донети План борбе против корупције, као и за Савет за људска права, борбу против корупције и обмана у здравству, чије оснивање је иницирао РФЗО, како би се јавно подигао глас угледних појединаца о свим појавама које негативно утичу на здравствени систем и права осигураника.

ПРОБЛЕМИ СА ЗДРАВСТВОМ ПРИСУТНИ У ЦЕЛОМ СВЕТУ

  • Добар здравствени систем треба да буде један од основних приоритета свих нација, рекао је проф. др Томас Рикетс, истичући међутим, да су проблеми у здравству присутни и у најбогатијим земљама.

Говорећи о стању здравства у САД-у, уважени гост је нагласио да САД пролази кроз реформу финансирања здравствене заштите, што је праћено бројним проблемима као и недовољном информисаношћу како самих здравствених радника, тако и грађана о планираним и насталим променама те обиму њихових права на здравствену заштиту.

Проблем високих цена лекова, мучи и богати САД. Фармацеутска индустрија готово да представља државу у држави и стална је борба да се лекови набаве по нижим ценама, а у интересу грађана САД-а. Растући трендови цена лекова често немају оправдање, мишљење је професора Рикетса и као пример он наводи да постоји доста сличних лекова, лекова са незнатним модификацијама формуле, а њихове цене су и тродупло веће будући да се представљају као нови лекови и будући да фармацеутске компаније желе да их продају што скупље.То државу кошта милијарде долара. Поред високих цена лекова, у порасту су и цене медицинске опреме, електронске дијагностике и све то здравство чини веома скупим. У Конгресу се тренутно тражи од Агенције за здравствену заштиту (пандан организацији НИЦЕ у Великој Британији) да ревидира цене лекова и медицинских технологија.

И у САД-у постоји корупција у здравству. У питању је корупција у систему јавног здравства, у “америчком стилу”, како каже професор Рикетс, објашњавајући да се ту ради о преинтензивној употреби услуга коју покрећу одређени лекари, а што се може окарактерисати као “превара и злоупотреба”.

САД се дуго бори да сузбије овакве појаве и једна од најефикаснијих противмера оваквим злоупотребама је мера покренута под Обамином владом. Мера се огледа у транспарентности. Подаци о плаћањима лекара по имену и презимену су постали јавни.Тако је, на пример, “испливао” податак да је једном лекару исплаћено преко миллион долара за лечење свега 25 пацијената!

Професор Рикетс је истакао и да би систем Националног здравственог осигурања у САД-у требало да буде солвентан до 2027 године. Као посебне програме бриге, поменуо је Medicare – програм здравствене заштите за старије грађане и Medicaid – намењен сиромашним грађанима, ивалидима, деци. Ови програми се финансирају из пореза, приближно 20% се одваја из сваке државе.

Обамина реформа здравства је прихавћена, полако се спроводи и људи је полако прихватају јер увиђају да је корисна и да је у њиховом интересу.